Grădinița Steluțele Mării Constanța
Inițial a funcționat pe strada Corbului,nr.3 într-o clădire construită de Integrata de Lână,pentru copiii muncitorilor din acea întreprindere(clădire cu peste 10 grupe, cu dependințele necesare bunei funcționări si cu o curte de joc generoasă, cu bloc alimentar propriu,spălătorie, cabinet metodic,etc).
În anul 2005, clădirea a fost revendicată de TomisTex(fosta Integrata de Lână fiind pusă în vânzare-pe motiv de faliment).
În acel moment, Inspectoratul Școlar Constanța si RAEDPP Constanța-Direcția Învățământ a găsit ca singură soluție, mutarea grădiniței în Școala I.L.Caragiale care funcționează peste drum de grădiniță, cu un număr mic de clase, lucru ce a permis ca o aripă a acesteia(P+et.1) să se poată transforma în săli de grupă, bucătărie, cămară,spălătorie, etc. spații necesare pentru funcționarea celor 5 grupe de preșcolari în regim de program prelungit.
În anul școlar 2009-2010 grădinița și-a mărit numărul de copii, funcționând cu 8 grupe, iar din 2010-2011 a devenit cea mai mare grădiniță din județul și orașul Constanța: 18 grupe (13 cu program prelungit si 5 cu program normal). Prin alăturarea la cele 8 grupe ale Grădiniței Steluțele Mării, 5 grupe ale Grădiniței nr.21 cu program normal care funcționau în școala nr.8 și a altor 5 grupe cu program prelungit ce aparțineau Grădiniței nr.47 (Lumea Poveștilor) si care funcționau într-o clădire, școală particulară-,,Comenius”, RAEDPP plătind o sumă considerabilă pentru chirie. Această idee de comasare a fost a dnei inspector școlar general din 2010, dna Elena Buhaiev care a dorit să realizeze de fapt Academia grădinițelor.
Acum, grădinița funcționează cu 17 grupe de preșcolar din care 3 cu program normal si 14 cu program prelungit si o populație școlară de 450 de preșcolari.
Este o grădiniță ambițioasă ,cu inițiative în ceea ce privește derularea de proiecte locale ,județene și naționale si cu participări la diferite concursuri la nivel local,național si chiar internațional,o grădiniță care este în topul celor mai bune grădinițe din orașul Constanța în ceea ce privește calitatea actului didactic derulat de cadre didactice profesioniste,colaborarea grădiniță – familie, parteneriatele educaționale,gradul ridicat de satisfacție al părinților si nu în ultimul rând imaginea grădiniței în comunitatea locală.
Renumele grădiniței și dinamica demografică a zonei a atras numeroase solicitări din partea părinților.Capacitatea unității de 340 de locuri nu satisface toate solicitările părinților din zonă, copiii fiind redirecționați spre alte unități similar din zonele vecine.
Aici, cadre didactice competente în strădania lor au desfășurat ani de muncă și și-au văzut roadele în pregătirea viitorilor școlari.
De la cei ce i-au deschis porțile pentru prima dată, până la cei de azi care veghează spre a fi mereu deschise,t oți au rămas demni în fața faptelor lor ,Iar Grădinița cu program prelungit ”Steluțele Mării” este o grădiniță de referință pentru învățământul constănțean. În prezent unitatea noastră de învățământ își propune o serie de idei valoroase care să stea la baza tuturor principiilor moderne de management:
- Orientarea spre acțiune: această orientare impinge practice grădinița spre experimente, încercări de noi idei;
- Apropierea față de părinți si copii: acest atribut reflectă o puternică preocupare față de părinți si copii, o practică a păstrării dialogului permanent cu ei și a primirii de feed-back;
- Autonomie și spirit întreprinzător: acest principiu pune accent pe inovație si promovează spiritual întreprinzător în cadrul organizației. El permite autonomia, încurajează sprijină noile idei, ca și asumarea de riscuri;
- Productivitatea prin oameni: instituția promovează excelența în activitatea profesională consider oamenii drept cea mai valoroasă resursă a lor. Sentimentul general este că oamenii sunt importanți ca indivizi, în integralitatea lor, și nu ca niste simple numere. Elementele cheie sunt încrederea si tratarea oamenilor cu demnitate și respect;
- Managementul orientat spre valori: acest lucru înseamnă că managerii din organizație nu sunt izolați de activitățile de zi cu zi. Oamenii din organizație observă modul în care managerii cu valori înalte intră în contact cu ei.